Рибата е богата на белтъчини, мазнини, органични и минерални вещества храна. Белтъчините в нея достигат от 15 до 18%, а мазнините в различните видове риба са от 3 до 45%. Мазнините на рибата са много лесно усвоими от организма на човека, а богатото им съдържание на витамин А и D ги прави незаменима храна за слаби, малокръвни хора и деца. Рибата е ценна и с високото си съдържание на фосфор, необходим за мозъка и костната система.

Първото и най-важно изискване към рибата като суровина за консервиране е да бъде прясна. Степента на преснотата предопределя хранителните и вкусовите качества на рибната консерва. Когато има и най-малките признаци на разваляне, рибата не трябва да се преработва.

Прясната риба не бива да има наранявания на кожата, повърхността и трябва да е чиста, с естествения си цвят и с плътно прилягащи към кожата люспи. При рибите без люспи кожата трябва да е гладка и блестяща, а хрилете да са ярко червени, без слуз и лош дъх.

Рибата, предназначена за консервиране, се сортира по вид и големина и се измива добре с вода от слузта, която покрива тялото и. При миенето не се употребява топла вода, защото тя извлича екстрактните вещества от рибата и с това понижава качеството и. Освен това топлата вода повишава температурата на рибата и с това я прави податлива на действието на микроорганизмите.

Рибата се измина добре с морска вода или със солен разтвор (10 г сол на 1 л пода). Люспите се почистват с остър нож или със специален уред, като се започне от опашката по посока към главата. След тона се отстраняват всички перки, опашката, главата, вътрешностите и плавателният мехур. Така почистената риба се измива добре отвътре и отвън със студена вода и се накисва в 2% разтвор на готварска сол за 1—2 часа според дебелината на парчетата и по-нататъшното и използуване.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s