Консервиране на рибата с олио и марината

Пържена риба

Прясно уловената риба се изчиства, измива се добре от кръвта със студена пода, нарязва се на парчета според големината на съда, в който ще се съхранява, и се осолява. Осоляването става най-добре в саламура (250 г сол на 1 л вода), в която престроява 30 мин. Осолените парчета риба се изваждат и се поставят в съд с наклонено дъно да се отцедят и подсушат (подсушаването може да стане и с чиста кърпа).

В малка тенджера се загрява олио и парчетата риба се изпържват в него до зачервяване от двете страни. Количеството на олиото трябва да бъде такова, че поставените в него парчета добре да се покриват. Изпържената риба се поставя направо в буркана, в който ще се съхранява. Между нея се поставят тънки резенчета лимон, зърна черен пипер и парченца дафинов лист. Наредените парчета се заливат с олиото, в което са пържени. Ако то се окаже недостатъчно, за да ги покрие добре, препържва се друго, и те се заливат, докато се покрият с пласт, дебел най-малко 2—3 см. Бурканът се затваря добре и се съхранява на студено място По този начин може да се запази паламуд, турук, кефал, лефер и други видове риба. Трайността на изпържената риба е 1 месец.

Пропарена риба

Прясно уловената риба се почиства и осолява, както в горната рецепта. Осолените парчета се пропарват 3-4 мин в кипящ солен разтвор (230 г сол на 1 л вода). При пропарването рибата побелява и се обеззаразява. Отелената риба се нарежда в буркан и се залива с препържено олио, както в горната рецепта.

Отцедената риба има по-малка трайност от пържената – около 20 дни.

Маринована риба

За мариноване се използуват почти всички видове риба. Прясната риба, измита и почистена, се осолява 30 мин в саламура (250 г сол на 1 л вода). Ако се използува солена риба, тя трябва частично да се обезсоли, като се накисне в студена вода.

Предназначената за мариноване риба може да се бланшира за 5-6 мин във вряща подсолена вода (250 г сол на 1 л вода), като съдът се отдръпва от огъня.

Маринатата се приготвя в съотношение 3 л вода, 1 л оцет, 100 г сол, 50 г захар, 2 г черен пипер, 2 г бахар, 2 г карамфил и 2 г кориандър. Водата заедно с подправките се кипва, прибавя се оцетът и щом маринатата отново заври, тя се отдръпва от огъня и се оставя да настине.

Рибата се залива с изстиналата марината. След 3-4 часа тя се изважда и се нарежда в съда, в който ще се съхранява, като за аромат между редовете се поръсват малки количества смлени подправки — черен пипер, бахар, канела, кориандър, цели зърна анасон и дафинов лист. Наредената риба се залива със същата марината и отгоре се долина 2—3 см олио. Бурканите се затварят, обвиват се в тъмна хартия и се съхраняват на хладно място.

 

Advertisements

5 thoughts on “Консервиране на рибата с олио и марината

    1. Една рецепта която никъде не видях
      нарязана на шайби около 2см. се реди в тенджера на дъното залива се с 150гр. олио-150 гр. оцет долива се вода да покрие рибата слага се чер пипер на зърна бахар-2-3 зърна дафинов лист вари се 30 мин. на слаб огън оставя се да изтине. и. ядеш.Ако искаш редиш в буркан заливаш с загрято олио и стерилизираш 10 мин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s